Sightseeing i USA. Yellowstone nationalpark

Yellowstone National Park grundades officiellt den 1 mars 1872 och blev den allra första skyddade nationalparken i världen. Yellowstone är känt för sina geotermiska källor, såväl som för de djurarter som lever där, bland annat grizzlybjörnar, vargar och bison.

Nationalparken är omgiven av Klippiga bergen på en höjd av cirka 2500 meter över havet. Reservatets totala yta är cirka 9000 kvadratkilometer. 1978 förklarades den gigantiska vulkaniska skålen i USA, som är en rest av en storslagen supervulkan, till ett världsnaturarv av UNESCO.

Yellowstone National Park - Ovanliga geologiska strukturer

Läget i nordvästra Wyoming var parken det första naturreservat som skapats av den amerikanska regeringen för att bevara den unika naturen. Här, i naturens naturliga miljö, lever de sista populationerna av vilda bison, älgar, prärievargar, vargar och björnar i USA:s vidsträckta vidd.

Ur geologisk synvinkel , reservatet har en sådan egenskap att det ligger ovanför den så kallade heta zonen av jordskorpan, som är en smältzon innanför jordmanteln.

Otaliga svavelluktande gejsrar, termiska mineralkällor och fumaroler bekräftar bara det vulkaniska ursprunget till Yellowstone National Park.

Floder och sjöarna i Yellowstone National Park

Parken har många vattenresurser, allt från Yellowstone River med dess vattenfall till många små sjöar, inklusive Yellowstone Lake.

Amerikaner är mycket förtjusta i att fiska på lokala öringrika floder, och med lite tur kan en mycket anständig fångst dras ur floden.

Under sommarmånaderna, särskilt i juli och augusti, flockas många människor till parken för att komma nära naturen, bo i tält och vandra bland det vilda. På vintern kommer många hit för att åka skidor eller åka snöskoter.

Vad man ska se i parken först

Grand Loop Road är hem för många attraktioner, inklusive kalkstensterrasserna av The Mammoth Hot Springs, Gibbon Falls och Obsidian Rock.

Också värda uppmärksamhet är Fountain Paint Pot, som åker skidor på Firehole Floden och den Grand Prismatic Spring varma källan.