Hur man spenderar en dag i Madrid

Hur man spenderar en dag i Madrid

Välkommen till Madrid, huvudstaden i Spanien, den tredje största staden i EU och hem till en av världens största fotbollslag. Om du bara har en ledig dag i Madrid, här är några av attraktionerna du måste se!

Lite historia

Fram till 1800-talet var Madrid omgivet av murar. Puerta del Sol, eller "Solporten", är en av portarna kvar från dessa väggar. Idag är det ett av de mest trafikerade torgen i staden.

The Plaza Mayor byggdes under habsburgarna Filip III:s regeringstid. Det är fortfarande en del av många religiösa och kulturella evenemang i Madrid idag. Torget har en intressant och varierad historia - här hölls tjurfäktningar, teaterföreställningar, inkvisitionsrätter och avrättningar! Idag är det en favoritplats för solbadare och turister.

La Almudenas katedral inspirerades av fransk gotisk arkitektur från 1700-talet. Detta är den enda spanska katedralen som invigdes av påven. Nedan finns kryptan, som anses vara den största i Spanien. Den har över 400 kolonner, 20 kapell, många målade glasfönster och många konstverk.

Debodtemplet, ett egyptiskt tempel med anor från 200-talet f.Kr., var en gåva från Egypten till staden Madrid. Den gavs till Madrid för att rädda den från att översvämmas av Nilen. Flyttade till Madrid på 1900-talet och har återställts till sin ursprungliga öst-västliga orientering.

En liten stund utomhus

Njut av en varm spansk dag i Buen Retiro-parken. Denna fantastiska 1800-talspark, som tidigare ägdes av den spanska monarkin, är en favorit tillflyktsort för lokalbefolkningen. Varför inte korsa den vackra konstgjorda sjön i en roddbåt? Om du behöver vila lite kan du stanna vid trappan till monumentet till Alphonse XII. Inom gångavstånd ligger den kanske vackraste byggnaden i parken - det magnifika Crystal Palace. Designad av den spanske arkitekten Ricardo Velázquez Bosco 1887, den är över 22 meter hög och är nästan helt gjord av glas! Den är designad på ett sådant sätt att den kan tas isär och flyttas till en annan plats.

Puerta de Alcala anses vara första moderna triumfbågen byggd i Europa under den postromerska perioden. Den designades 1778 av den italienske arkitekten Francesco Sabatini och var en gång huvudentrén till staden.

Kungliga slottet i Madrid står på platsen för det medeltida Alcázar i Madrid. Förvandlades till den spanska monarkins officiella residens. Se till att titta in i de vackra trädgårdarna som omger det kungliga palatset - Jardines de Sabatini. Och strax öster om det kungliga palatset ligger de fantastiska trädgårdarna på Plaza de Oriente. Dessa 1,6 hektar stora trädgårdar är fulla av statyer av spanska monarker - 44 totalt.

Kulturbit

Om du är ett Real Madrid-fan får du inte missa rundturen på Santiago Bernabéu Stadium! Du kommer att gå i fotspåren av några av världens mest begåvade idrottare, kliva in i lagets imponerande troférum och kliva in på ett fält där historia skapas.

Om du vill se något helt annorlunda, bege dig till Plaza de Toros de Las Ventas. Ursprungligen byggd för tjurfäktning, har det blivit platsen för många andra evenemang, inklusive tennis, teater och konserter!

National Prado Museum (Museo Nacional Del Prado) ligger nära El Retiro Park. Det tros rymma en av de finaste samlingarna av europeisk konst i världen, med anor från 1100-talet.

Om du har en ett ögonblick över, ta en promenad längs Madrids berömda Gran Vía, en av stadens största shoppinggator.

Ta en bit

Efter att ha sett alla sevärdheter måste du ha fått upp aptiten. Gå till Mercado De San Miguel, stadens gastronomiska tempel.

Här hittar du ett brett utbud av rätter: tapas, färsk frukt och grönsaker, kaviar och choklad. Platsen där marknaden nu står var tidigare kyrkan Iglesia de San Miguel de los Octoes, som förstördes av brand 1790. Den restaurerades, men mindre än 20 år senare revs resten.