Parijs, Montmartre - wat te zien

Voor de opening van deEiffeltoren was Montmartre het hoogste punt in Parijs. De heuvel, weg van de Seine die door de metropool stroomt, bood een prachtig uitzicht over de groeiende stad en werd als heilig beschouwd. In de oudheid bevond de Romeinse tempel van Mercurius zich op zijn hoogtepunt.

Parijs Montmartre - het gebied van kunstenaars, schilders, zangers en vooral toeristen - fascineert al meer dan honderd jaar consequent.

Montmartre

Hij is waarschijnlijk ergens in de omgeving de marteldood gestorven in de 3e eeuw, Dionysius, de eerste bisschop van Parijs (ter ere van hem heet de heuvel Montmartre - Heuvel van de Martelaren) . Het was op deze berg dat in de 12e eeuw, op zijn oproep, een koninklijke abdij werd gebouwd en in de 16e eeuw de jezuïetenorde (waartoe de huidige paus Franciscus behoort) werd gesticht.

De heiligheid van Montmartre eindigde met de Franse Revolutie - het eigendom van de abdij werd in beslag genomen en de gebouwen werden gesloopt. Terwijl het zich uitbreidende Parijs de hooglanden van Montmartre opslokte, werden er al snel dubieuze plaatsen, goedkope tavernes, molens en wijngaarden op de top gevestigd, die goedkope wijn leverden voor de kleurrijke stedelijke bohemen die aantrok.

Veel kunstwinkels begonnen echter al snel verschijnen in deze sfeer van een twijfelachtig gebied.

Hier werden de eerste cabarets gemaakt, de steile smalle straatjes spraken kunstenaars aan en schrijvers schreven grote romans op zolders. Artistieke bohemen namen de appartementsgebouwen en cafés van Montmartre over. Zelfs vandaag de dag voel je de sfeer van Belle Epoque Parijs.

Hoewel artiesten vervangen door restauranthouders en zuchtende dichters door Japanse toeristen, heeft de beroemdste wijk van Parijs nog steeds dezelfde onweerstaanbare charme die Berlioz, Chopin, Degas, Van Gogh, Picasso, Renoir en vooral Toulouse verleidde -Lautrec.

Sacré Coeur

Als je de metro verlaat, loop je onder een prachtig smeedijzeren Art Nouveau-dak dat wordt ondersteund door gedraaide stalen pilaren en bizarre planten. Na een paar blokken kom je onderaan een heuvel. Het is de moeite waard om een ​​paar minuten door te brengen met een wandeling de berg op, die u zal helpen terug in de tijd te reizen naar de sfeervolle Belle Epoque. Op de top van de heuvel is de Sacré-Coeur-basiliek helder verlicht; een eclectische tempel gebouwd met geld van twee industriëlen tijdens de Frans-Pruisische oorlog. Ze beloofden een prachtige kerk te bouwen als Parijs na de oorlog onaangeroerd zou blijven. En ze volbrachten hun beslissing door een fortuin uit te geven en het heilige element terug te brengen naar een heuvel die bekend staat om wereldse genoegens. Tegenwoordig verzamelen jongleurs en muzikanten zich rond de basiliek; een Afrikaan die met een bal jongleert terwijl hij een vuurtoren beklimt, ansichtkaartenverkopers, een accordeonspelend bloemenmeisje met een ouderwetse paraplu en een grijze harpiste.

Rustieke straat

Genoeg om naar de volgende straat te gaan. Rustique, val in de handen van cartoonisten. Ze lopen rond met albums in hun handen, wenden zich tot toeristen en maken meteen portretten, karikaturen, monido's.

Potlood, houtskool, krijt. Salade, stokbrood en wijn. Natuurlijk gaat alles snel, dat wil zeggen "snel", zoals de Russen die Parijs bezetten na de Napoleontische oorlogen de obers noemden.

Na het eten in Frankrijk, is absoluut noodzakelijk om een ​​​​klein zwart jurkje aan te trekken, en we duiken in de wereld van schilders tussen de grafische kunstenaars. Landschappen, portretten, naakten, stillevens en genretaferelen in welke techniek dan ook werden geschilderd door honderden kunstenaars in het hart van Montmartre - op Place du Tertre.

Salvador Dali

Kunstenaars tikken met hun ezels op het ritme van een oude orgeldraaier en creëren de sfeer van het begin van de 19e en 20e eeuw, toen de impressionisten lokale windmolens beschilderden met een spel van licht, sloten de kubisten hun modellen in een zeshoekig frame , en spotters verzamelden zich in het nabijgelegen cabaret Au Lapin Agile (Under the Happy Bunny) aan een kwast was vastgebonden aan de staart van de ezel, wat bewijst dat iedereen de auteur van een werk kan zijn!

Onder de duizenden steeds beroemder wordende en aanbeden kunstenaars in Montmartre, één viel in het bijzonder op - de surrealist Salvador Dali.

Zijn museum, gevestigd in het atelier waar hij alles op zijn eigen manier schilderde en beeldhouwde, de beroemdste snor ter wereld krullend, ziet er tegenwoordig bijna uit als een tempel van kunst. Het is de moeite waard om te zitten, na te denken en je over te geven aan de geest van Paris Belle Epoque.