Marokko - een reis naar een sprookje

Marokko is een geweldig land dat de uitstraling van een islamitisch sprookje uitstraalt. De afgemeten manier van leven van de lokale bevolking is gebaseerd op eerbiedige eerbied voor de voorouders en de Koran, en hun tradities en gebruiken zijn geworteld in het verre verleden.

Echter, met een korte kennismaking met de nieuwe stad gebieden van Marokko, zal een onervaren Europeaan waarschijnlijk geen opvallende verschillen opmerken met de grote centra en kustplaatsen van zijn geboorteland.

Dezelfde moderne snelwegen, hoogbouwdistricten, luxe winkels met glanzende etalages, verzorgde parken en polyfoon zakenleven. Hetzelfde fijne zand van hagelwitte stranden en de azuurblauwe warme zee onder stralende zon, als aan de andere kant vande Middellandse Zee.

Maar het is de moeite waard om af te sluiten voor een wandeling de medina, de historische wijk van de Noord-Afrikaanse stad, en de reiziger bevindt zich in een ander historisch tijdperk. De stenen labyrinten van smalle straatjes brengen ongelukkige gasten in een verdoving, waardoor ze tussen dicht op elkaar staande huizen moeten dwalen, op de onopvallende muren van hetzelfde type klimmen warmteminnende planten.

Maar de deuren van woningen zijn als feeënpoorten! Bizar versierd met islamitische ornamenten, versierd met verschillende technieken, "hinken" ze op de welvaart en het welzijn van de eigenaren van de huizen. Stilte en rust heersen tussen de stenen platen van oude steden, hier kunt u ontspannen van het felle licht en de hete zon.

In de Marokkaanse bazaar is alles anders. Duwend tussen de bergen van verschillende soorten voedsel, specerijen, heldere sieraden, goedkope kleding, bijna fantastische tapijten, keramiek, leer en houtproducten, stort de reiziger zich halsoverkop in de unieke sfeer van Arabisch exotisme.

In de drukte van de bazaar zijn messenzwaluwen, vuurtemmers, slangenbezweerders, clowns, tovenaars, waarzeggers, dansers en muzikanten die uitgesponnen oosterse melodieën spelen op een piepend pijpje.

Toeristen die deze kleurrijke personages op een camera wordt meestal geconfronteerd met een strikt verbod: de Koran staat het afbeelden van een persoon niet toe. Maar er zijn uitzonderingen op de regels! Het aanbieden van een bankbiljet maakt Marokkanen veel meegaand. De lokale bevolking is echter al vriendelijk: ze houden van communiceren en onderhandelen graag met gasten - als de vrouwen maar fatsoenlijk gekleed waren en de mannen niet naar alcohol roken.

In Marokko is niet alleen de geweldige sfeer van een bevroren verleden is verbazingwekkend, maar ook de unieke natuur van de regio, die fascineert met de diversiteit en ongelijkheid van de zones.

Schone stranden van de Middellandse Zee en de onvriendelijke Atlantische Oceaan Oceaan, levenloos zand van de woestijn en oases die opvallen met een oproer van vegetatie, betoverende bergen en eindeloze velden met weilanden - dit alles kan het hart winnen van zelfs de meest veeleisende gast.

Thuis zal hij zeker denk aan het land, aangewakkerd door de wind van de voorbijgaande tijd, in de hoop hier terug te keren voor nog levendigere indrukken en nieuwe ontdekkingen.