Upptäck favorit slott och historiska platser i Edinburgh.

Edinburgh är känt som"Nordens Athen"och är fullt av historiska platser och vacker arkitektur. Stadens historiska platser sträcker sig över 1 000 år tillbaka i tiden, vilket innebär att det finns massor av slott att besöka i Edinburgh, och du kommer definitivt att behöva en hyrbil i Edinburgh för att köra runt till dem alla!

Här är några av våra favoriter:

Edinburgh Castle

Edinburgh Castle är en av de viktigaste historiska platserna i Skottland. Det är också hem för de skotska kronjuvelerna, som visas på Tower of London när de inte används av monarker. Slottet har varit bebott sedan förhistorisk tid och var en kunglig bostad fram till 1603; dess position ovanpå en vulkanisk plugg gjorde det till en idealisk plats för försvar. Oliver Cromwells armé belägrade Edinburgh Castle år 1650 under dess ockupation av skotska styrkor under deras inbördeskrig mot kung Charles I (som avrättades).

Lauriston Castle

Balfours of Burleigh byggde det här 1500-tals tornhuset år 1544. Det kallades ursprungligen för 'Castle of Burleigh' men kom senare att bli känt som Lauriston Castle efter området där det låg. Slottet har varit ägt av Historic Scotland sedan 1984 och är öppet för besökare året runt (utom på juldagen).

Byggnaden är känd för sin fina arkitektur och interiördesign som inkluderar en murad trädgård, gård och formella trädgårdar med häckar av buxbom runt ett växthus från 1700-talet (som huserar tropiska växter).

Craigmillar Castle

En kort bilresa från citykärnan är Craigmillar Castle en medeltida fästning byggd år 1450. Den användes som fängelse under Jakobitupproret och fungerar nu som ett museum och trädgård. Slottsområdet är öppet för besökare året runt utan kostnad, men du måste betala inträde om du vill utforska insidan.

Den murade trädgården på Craigmillar Castle är särskilt vacker - den har prydnadsträd som gråpilar och japanska lönnar tillsammans med vilda blommor som fingerborgsblommor, irisar, pioner och rosor (de sistnämnda blommar på sommaren). Förutom att vara hem för många olika typer av växter som naturligt finns i hela Skottland, som ljung eller ormbunkar; har denna trädgård också några exotiska sorter som tidigare ägare har tagit med, inklusive bambuträd!

The Georgian House

The Georgian House är ett museum om georgiskt liv, beläget på Royal Mile. Det är ett restaurerat georgianskt radhus som visar hur livet var för människor som bodde i Edinburgh under 1700-talet. Huset har två våningar och varje rum har dekorerats för att återspegla en aspekt av 1700-talets liv: det finns ett kök, en salong och ett matrum på nedervåningen; uppe finns det sovrum och badrum (du får se hur de skulle ha sett ut). Det finns också gott om interaktiva utställningar, inklusive ett gammalt spinnrockshjul där du kan prova på att spinna ull!

Det är definitivt värt ett besök om du vill lära dig mer om Edinburghs historia - men om inte så finns det massor av andra saker i närheten också, så känn dig fri att bara promenera runt innan du går in!

Gladstone's Land

Gladstone's Land är en trettonhundratalsbyggnad belägen i Edinburghs Gamla Staden. Byggnaden uppfördes 1645 och renoverades på slutet av 1800-talet av arkitekten Hippolyte Blanc som lade till den dekorativa fasaden som du ser idag. Det är en byggnad av kategori A, vilket innebär att den har klassats som av nationell betydelse och därför är skyddad från förändringar eller rivning utan tillstånd från skotska ministrar.

Canongate Tolbooth

Canongate Tolbooth är en historisk byggnad belägen i Edinburgh. Den uppfördes 1688 och fungerade som fängelse fram till 1817. Strukturen inkluderar en gammal rättssal, fängelseceller och till och med ett tortyrkammare! Idag kan besökare se utställningar som berättar historien om denna historiska plats. Du kan också ta guidade turer ledda av utklädda tolkar som kommer att dela med sig av sin kunskap om livet vid den tiden med dig.

Arkitekturen på denna byggnad är ganska unik eftersom den har två torn som ser ut att ha lagts till senare än resten av strukturen - de var faktiskt inte en del av den ursprungliga designen! Dessa torn ger det en intressant utseende på avstånd; men när du kommer närmare blir det tydligt hur symmetriska allt annat är inom dess väggar (och varför).

St Giles-katedralen

St Giles-katedralen är en populär turistattraktion i Edinburgh. Det var en gång platsen för en kyrka grundad av kung Malcolm Canmore år 1060, men det var inte förrän 1243 som St Giles blev katedral för Skottland. Själva byggnaden är värd att se, med sin distinkta skotska baroniala stil och romanska valv på fasaden. Inuti finns flera intressanta funktioner, inklusive fönster med färgat glas som avbildar bibliska scener, ett högt altare gjort av ekträ från gamla skepp som sjönk utanför Leith Harbour år 1592 (den äldsta träsnideriet som fortfarande står i någon skotsk kyrka) och till och med en järnburen bur där brottslingar en gång hölls innan rättegång!

St Giles-katedralen erbjuder flera tjänster, inklusive bröllop; det finns dagliga turer tillgängliga samt guidade turer vid vissa tider varje vecka (kolla deras hemsida för mer information).

Rosslyn Chapel

Rosslyn Chapel är en kapell från 1400-talet belägen i Roslin, Midlothian, Skottland. Det är känt för sina många exempel på medeltida stenmurning och heraldiska sniderier.

Chapellen byggdes som ett familjemausoleum för Sinclairs of Roslin. 1446 påbörjade William Sinclair (2: a earl av Orkney) byggandet av denna magnifika struktur, men han dog innan den kunde färdigställas av sin son William Sinclair (3: e earl). 1507 besökte James IV Rosslyn Castle med sin hustru Margaret Tudor när de var på väg tillbaka från Frankrike efter sin årsdagsfirande vid Stirling Castle tidigare det året; detta besök hedrades genom att placera en inskription ovanför ena dörren som säger"Detta hus byggdes av William 4: e earl".

Det finns många vackra slott att besöka i Edinburgh

Edinburgh Castle är det mest populära slottet i Edinburgh. Det är också det äldsta, daterat till 1100-talet. Slottet byggdes av kung David I av Skottland och har varit kontinuerligt bebott sedan dess. Slottet har spelat en viktig roll i Skottlands historia och idag fungerar det som en militärbas för British Army, som har använt det sedan 1707. Det finns också många andra slott som är värda ett besök i Edinburgh!