Rumänska parlamentets hemligheter

Rumänska parlamentets hemligheter

De enda byggnaderna på jorden som kan konkurrera med Nicolae Ceausescus enorma projekt är bara den amerikanska Cape Canaveral och Cheopspyramiden! Den imponerande storleken på det rumänska parlamentet gav det utmärkelsen "den näst största administrativa byggnaden i världen" efter högkvarteret för det amerikanska försvarsdepartementet - Pentagon.

Som del av det övergripande Bukarest ombyggnadsprojektet blev byggnaden symbolen för regeringens häpnadsväckande ambitioner. Allt började på 80-talet, när mer än 7 kvadratkilometer av huvudstadens gamla centrum förstördes. Över 40 000 människor var tvungna att lämna området innan den gigantiska strukturen restes. 19 ortodoxa kyrkor, sex judiska synagogor och tre protestantiska kyrkor skulle förstöras. Vacaresti-klostret, Brankovice-sjukhuset, nationalarkivet, Republican Stadium och många andra byggnader stod en gång på parlamentets plats.

Hemligheter kring byggandet av det rumänska parlamentet

Mer än 20 000 människor dog under byggandet av det rumänska parlamentet! Den främsta orsaken till deras olyckliga död är bristande efterlevnad av säkerhetskraven på byggarbetsplatsen. Och det är inte allt! Istället för kvalificerade arbetare byggdes anläggningen av Ceausescus politiska motståndare och dömda fångar.

Lika många när 700 arkitekter arbetade med det ambitiösa projektet, ledd av den unga Anca Petrescu. Byggpersonal arbetade dygnet runt, i treskift, så att byggnaden kunde uppföras snabbare.

Legenderna kring bygget berättar om de fruktansvärda nätterna som arbetarna i Rumänien  fick utstå. Många av de närvarande blev vittne till oförklarliga fenomen som gjorde det ännu svårare för dem att vistas i byggnaden. Deras berättelser berättar om rörliga föremål, dörrar som öppnas och stängs av sig själva och konstiga ljud som skrämmer anställda! Lokala invånare trodde att allt detta var en konsekvens av den tidigare platsen. För många år sedan fanns det en kyrkogård där man begravde människor med pesten!

Rumänska parlamentet i siffror

Det berömda palatset, kallat "Folkets hus" av lokalbefolkningen, reser sig 270 meter över marken och dess källare upptar en betydande yta på 66 000 kvadratmeter. Den monumentala byggnaden, uppförd i den centrala delen av den rumänska huvudstaden, består av 9 överjordiska och 9 underjordiska nivåer, som rymmer mer än 1 000 rum.

Projektet krävde över 1 000 000 kubikmeter marmor, 5 500 ton cement och cirka 7 000 ton av stål. Bara mattorna som täcker de enorma rummen når en yta på mer än 220 000 kvadratmeter.

Även om den här byggnaden idag är en av Bukarests främsta turistattraktioner, minns lokalbefolkningen fortfarande de mörka dagarna då den byggdes. De flesta av befolkningen gillar inte ens det rumänska parlamentet! Deras negativa inställning till byggnaden orsakades av en aldrig tidigare skådad hungersnöd som människor var tvungna att utstå för att den enorma byggnaden skulle pryda Konstitutionstorget.

I dag, miljarder dollar senare, den rumänska parlamentsbyggnaden är fortfarande ofullständig.

Den excentriske ledaren levde aldrig för att se finalen av det storslagna projekt som dömde generationer av rumäner till svält och lidande.